Interim Manager, consultant, freelancer What’s in a name?

17 Feb 2020
Interim Manager, consultant, freelancer What’s in a name?

Interim manager is the word. Binnen Introduce bestaat interim management uit een belangrijk netwerk dat we elke dag opnieuw ondersteunen met onze kennis van zaken. Als je echter niet zo vertrouwd bent met HR kan het best een verwarrende term zijn.

Het principe

Eigenlijk starten interim managers, consultants en freelancers vanuit dezelfde gedachtegang: vrij zijn om te werken op zelfstandige basis. Ze zijn niet gebonden aan een organisatie en ze staan bijgevolg dus niet op de payroll van een bedrijf. Bij zowel freelancers, consultants als interim managers staan ervaring en expertise centraal. Hoe ze hier binnen hun opdracht mee omgaan, is echter totaal verschillend.

Freelancer

Het begrip freelancer zien we vaak terugkeren als allesomvattend begrip maar eigenlijk dekt het  woord niet volledig de lading. Als freelancer ben je een persoon die werkt op operationeel niveau. Het takenpakket is in de meeste gevallen sterk afgelijnd en beperkt zich meestal tot een bepaald project. Wat er verder in het bedrijf speelt, is voor een freelancer niet van belang, zolang het maar geen invloed heeft op de uitvoering van zijn eigen taken.

Consultant

Zoals het woord waarschijnlijk al verraadt, heeft de consultant geen uitvoerende rol. Deze persoon staat buiten het bedrijf en geeft advies op basis van de jarenlange ervaring en kennis die hij of zij ter beschikking heeft. Dit advies gaat meestal gepaard met een uitgebreide analyse over de stand van zaken en het gewenste resultaat dat het bedrijf wil verkrijgen. De effectieve uitvoering van zijn theoretische analyse laat een consultant over aan anderen.

Interim manager

Als laatste hebben we de interim manager die zijn verworven status als expert inzet om projecten van A tot Z aan te pakken, meestal vanuit een management functie. Anders dan een freelancer is hij niet echt diegene die taken gaat uitvoeren maar werkt hij vanuit een hoger niveau binnen het bedrijf om strategische plannen op te stellen en te laten uitvoeren. De eindverantwoordelijkheid ligt dan wel weer bij de interim manager.

Er zijn dus duidelijke verschillen en gelijkenissen tussen de drie begrippen. Bij Introduce focussen we echter alleen op de interim managers. Wil je nog meer weten over onze service voor interim management: Krijg meer info voor je bedrijf of meer info voor jou als kandidaat.

We helpen al 'people into business' bij

Bostoen
Rousselot
Barry Callebaut
Supremo
Sbhpp Vyncolit
Eurofit
Imperial
Plasman
Oleon
Carpenter
Amcor
Van De Velde
Milcobel
Ryhove
DSV
Buchen
Petersime
Loxam
Ardo
Psicontrol