Vind de job van je dromen!

Foto: 

Voel jij je als een vis in het water op je huidige job? Zou je graag een carrièreswitch maken, maar weet je nog niet in welke richting? Of ben je een pas afgestudeerde jongeling die op zoek is naar zijn/haar roeping? Hoe dan ook, de redding is nabij! Mark Schalekamp beschrijft in zijn boek "Maak werk van je droom" de gulden regels om de job van je leven te vinden.  

Maak werk van je droom! 

Mark Schalekamp uit Nederland maakte zijn droom om schrijver te worden werkelijkheid. Nadat hij advocaat, bankier en tv-redacteur was geweest weliswaar. Met geluk, hard werken en vooral een goede aanpak bereikte Schalekamp uiteindelijk zijn doel. Met zijn boek "Maak werk van je droom" deelt hij de methode waarmee hij dit heeft kunnen verwezenlijken. Om deze methode op papier te zetten keek hij niet alleen naar de weg die hij zelf had afgelegd, maar ging hij ook ten rade bij Stephen Covey, Deepak Chopra, Willem van Hanegem en Ben & Jerry.
 
Wat staat beschreven in "Maak werk van je droom" is niet wereldschokkend, maar lijkt wel te werken. Meerbepaald schrijft Schalekamp een "hart-hoofd-methode" uit van vijf stappen. Met aansprekelijke voorbeelden en concrete oefeningen zet hij ieder aan het denken over zijn/haar carrière. Het boek is helder, toegankelijk en heeft een luchtige insteek. Desalniettemin zet het de lezer aan het denken en helpt Schalekamp je om op zoek te gaan naar wat jij écht wil. 

Tien vragen die je naar je droomjob leiden 

Geen tijd en/of leeslust om het boek van Schalekamp te lezen? Geen nood! Op de site van Streekpersoneel worden tien vragen vooropgesteld die je zouden kunnen helpen bij het vinden van je droomjob. We sommen ze hier kort voor u op: 

1. Wat vind je het leukst? 

Wat deed je vroeger graag als kind? Weet je het zelf niet meer? Vraag het aan je ouders! Een simpele vraag, maar het kan je veel bijbrengen. Goed in iets zijn en iets leuk vinden gaan immers vaak hand in hand. 

2. Waar kan jij urenlang mee bezig zijn?

Probeer tien gevallen te bedenken waarbij je je met plezier urenlang op één iets hebt gefocust. Tien gevallen waarbij je iets met plezier, passie en overgave hebt gedaan. Nu, 10 jaar geleden, 20 jaar geleden, maakt niet uit! 

3. Waarover zou je de hele dag met iemand kunnen praten? 

Als er meer onderwerpen zijn die je interesseren, probeer er dan één te destilleren die je het meeste boeit. 

4. Had je 10 miljoen, wat zou jij dan doen? 

Wat zou je doen als je financieel onafhankelijk was en volledig zelf je leven zou kunnen inrichten? 

5. Welke jobs van vrienden bewonder je? 

Overloop je vriendenlijst en probeer na te gaan op wiens job jou wel zou kunnen bekoren. 

6. Wat is het grootste succes uit jouw leven? 

Uit welke belevenis/ervaring/... heb jij in je leven het meeste geluk en energie geput? Dit mag zowel op professioneel als op privévlak zijn. 

7. Wat zou je doen als volgende week de wereld zou vergaan? 

Met andere woorden: Wat is er echt belangrijk in je leven? 

8. Op wat voor plek zou je graag werken? 

Nu wordt het specifieker. Probeer een schetst te maken van je ideale werkplek: in de stad of op het platteland? Een clean kantoor met veel structuur? Of net niet? Multinational of KMO? En ga zo maar door ... 

9. Met welke soort mensen wil je werken? 

Werk je graag met creatievelingen? Of liever met rustige, volgzame types? Werk je graag met hoogopgeleide mensen? Of liever met een self made men/women? 

10. Hoe wil je werken? 

Ben je iemand die graag een hele dag achter een bureau zit, of ben je liever onderweg? Ben je iemand die graag richtlijnen en procedures volgt, of vind je ze liever zelf uit? Opvolgen, managen of creëren, aan jou de keuze! 

Smaakt naar meer? 

Je kan het volledige artikel rond de 10 gulden carrièrevragen terugvinden op die site van Streekpersoneel. Als je honger dan nog niet gestild is, raden we je aan om een uitstapje te maken naar de boekenwinkel!