Online solliciteren: 5 tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

20 Mar 2020
Online solliciteren: 5 tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Nu het coronavirus onze manier van werken en leven sterk beïnvloedt, gaan we met z’n allen opzoek naar manieren om ons werk online verder te zetten . In de wereld van human resources betekent dit sollicitatiegesprekken houden via online applicaties. We begrijpen dat voor sommige kandidaten dit een echte uitdaging is dus hier zijn dus wat gouden tips voor een geslaagd video sollicitatiegesprek.

1. Test alle technische zaken op voorhand uit

Of je nu face-to-face solliciteert of via het internet, een goede voorbereiding is altijd noodzakelijk. Maak dus goede afspraken met de interviewer en bereid jezelf goed voor. Ga op voorhand na welke applicatie er zal gebruikt worden voor het gesprek en of je vertrouwd bent met het gebruik van deze app. Voor sollicitaties zijn Skype, Microsoft Teams en Zoom veel voorkomende apps dus je doet er goed aan deze op voorhand al te verkennen. Zorg verder voor een stabiele internetconnectie, bij voorkeur via kabel, en voorzie een headset om ervoor te zorgen dat je luid en duidelijk te horen bent zonder enige echo of achtergrondgeluiden.

2. Voorzie een geschikte ruimte

Ten opzichte van een normaal sollicitatiegesprek heb je hier als kandidaat een extra troef in handen. Kies dus in de eerste plaats voor een ruimte waar je op je gemak bent en rust kunt vinden. Zorg ervoor dat de achtergrond geen storende elementen bevat en dat er voldoende licht aanwezig is in de ruimte. Zo kun je onnodige stress makkelijk vermijden en kan zowel de interviewer als jij zich concentreren op de belangrijke zaken: jouw talenten.

3. Denk aan het oogcontact

Deze tip lijkt misschien vanzelfsprekend maar als je voor de computer zit, dan is dit helemaal niet meer het geval . Je bent tijdens een videogesprek immers geneigd om constant naar de interviewer op het scherm te kijken. Hierdoor lijk je de hele tijd naar beneden te kijken en maak je een onzekere indruk. Wees je dus bewust van de camera en kijk voldoende naar de lens, zeker wanneer jij aan het woord bent.

4. Hanteer dezelfde houding als bij iedere andere sollicitatie

De kennis en ervaring die je hebt opgedaan tijdens je vorige sollicitaties zijn nog steeds van toepassing op een gesprek via video. De interviewer kijkt nog steeds naar jouw uitstraling als persoon. Kies voor kledij waarin jij jezelf bent maar vermijd ten allen tijde strepen en ruitmotieven. Dit kan namelijk zorgen voor een storend effect in het beeld en leidt af. Hanteer een gelijkaardige houding met een rechte rug, rechte schouders en een verzorgd voorkomen.

5. Sluit je gesprek gepast af

Aan het einde van een gesprek is het belangrijk om op een correcte manier af te sluiten. Ga ook zeker na dat de verbinding verbroken is voor je aan iets anders begint. Zeker in het geval van een tegenvallend gesprek wil je niet dat jouw persoonlijke commentaar opgepikt wordt door de interviewer aan de andere kant van de lijn. Je doet er goed aan om mogelijke gênante situaties te voorkomen.

Nu ben je helemaal klaargestoomd om bij ons online op gesprek te komen! Solliciteer nu voor onze vacatures binnen werving en selectie of voor een van onze interim management opdrachten. Geen passende vacature of opdracht? Solliciteer dan spontaan en dan gaan we samen op zoek naar jouw nieuwe uitdaging!

We helpen al 'people into business' bij

Plasman Plastics
Rousselot
Bostoen
Barry Callebaut
Supremo
Sbhpp Vyncolit
Eurofit