Hoe verzet je bergen?

Foto: 

Niets beter dan het kantoor verlaten met het “ik heb bergen verzet vandaag”-gevoel. Ontdek hoe jij nog meer bergen verzet in 2017! - 4 min 

Productiviteit is prioriteit 

Uit hun wereldwijde onderzoek uit 2016, concludeerde Xerox dat werkgevers die hun onderneming tot bloei willen brengen, hun pijlen best richten op het verhogen van de productiviteit. Misschien ken je het gevoel van voldoening wel, na een productieve werkdag. Of misschien is het verhogen van je productiviteit één van jouw goede voornemens voor 2017. In dat geval helpen wij je graag op weg!

Twee kliks in Google en het productiviteitsadvies komt je tegemoet. Onder andere jobsites zoals Jobat en Stepstone publiceren regelmatig do’s and don’ts om jouw productiviteit te verhogen. In deze blog geven we onze top vier van tips die je zéker niet uit het oog mag verliezen. Tested and approved!

Tested and approved

Tip 1: Sluit af en toe eens je mailbox af

Inkomende mails kunnen je snel afleiden, ook bij Introduce merken we dat. Een dringende e-mail van een klant, een grappige afbeelding van een collega, … en voor je het weet ben je afgeleid van de taak waar je mee bezig was.

De pop-ups voor je mailbox blokkeren kan een optie zijn, maar af en toe verkiezen we ook een iets radicalere aanpak. Wanneer wij bijvoorbeeld een offerte opmaken, of schrijven aan onze kwalitatieve rapportage, schuwen we niet onze mailbox even af te sluiten om ons ten volle te kunnen concentreren.

Je mails even afsluiten zorgt ervoor dat je taken sneller en kwalitatiever kan afwerken. Daarnaast geeft deze digitale break jou ook de kans om e-mails met volle concentratie te behandelen en beantwoorden.

Tip 2: Neem pauze serieus

Dat het belangrijk is om regelmatig pauze te nemen, moeten we niet meer benadrukken. Niet alleen te weinig pauze, maar ook het niet optimaal gebruiken van je pauze kan echter jouw productiviteit ondermijnen.

Pauze is pas pauze als je ze serieus neemt. Gebruik je break daarom om een kleine wandeling te doen, een frisse neus te halen of de krant te lezen. Wat je ook doet: probeer even écht te ontspannen. Met een fris hoofd presteer je immers beter.

Ook bij Introduce wordt van de middagpauze duchtig gebruik gemaakt om te bewegen. Zo worden die beoogde 10 000 stappen per dag opeens iets vlotter haalbaar!

Tip 3: Plannen. Plannen. En nog eens plannen!

Niet iedereen wordt geboren als organisatorische duizendpoot. Sommige mensen kunnen van nature jongleren met de taken die hen gegeven worden en anderen hebben meer structuur nodig. Hoe dan ook is het geen geheim dat het plannen van je werk steeds leidt tot efficiënter werken.

Maar er is meer! Door te plannen werk je niet alleen efficiënter, maar creëer je ook meer voldoening voor jezelf. Door grote taken op te splitsen in kleinere onderdelen, worden sneller kleine successen bereikt. Je krijgt met de regelmaat van de klok een “yes!”-gevoel en het geheel van taken lijkt al snel minder onoverkomelijk.

 Tip 4: Maak van je medewerkers, happy medewerkers!

Niet alleen als werknemer, maar ook als werkgever kan je zorgen voor meer productiviteit op de werkvloer. Een gelukkige medewerker is al snel bereid ‘to go the extra mile’.

Uit onderzoek is gebleken dat flexibele werkomstandigheden een steeds belangrijker criterium worden in het kader van werktevredenheid. Zo kunnen initiatieven zoals glijdende uren en thuiswerk zorgen voor extra engagement bij medewerkers. En geëngageerde medewerker zijn productieve medewerkers!

Morgen beter!

Wie is de meest productieve persoon op jouw kantoor? En wie werkt er altijd - en dan bedoelen we altijd, élke dag - op de meest efficiënte en productieve manier? Juist ja. 

In haar recent artikel voor The Independent benadrukt Kashmira Gander dat het van onschatbaar belang is om af en toe te falen. Men kan niet gelukkig zijn, zonder ongelukkig te zijn geweest - het is het summum van ons evolutionair programma. Zonder faalervaring sterft de wil om beter te doen af.

Zonder het gevoel "dat je vandaag wel wat meer had kunnen doen", kan je dus ook niet gemotiveerd worden om het morgen beter te doen. Leg de lat daarom niet te hoog voor jezelf en sta jezelf om af en toe gewoon niet-productief te zijn.