Flexibel werken: Een blik op onze visie door Managing Partner Nancy De Bonte

Foto: 

Op 2 januari werd Nancy De Bonte geïnterviewd voor het VTM-journaal van 19u. Aangezien men slechts enkele seconden hiervan kon uitlichten, brengen wij jullie graag het complete verhaal. - 2 min

Bij wet offline

Vanaf nu hoef je in Frankrijk geen e-mails meer te beantwoorden van je werkgever na de kantooruren. Sinds begin 2017 is er immers een nieuw wetsartikel in werking getreden dat werknemers het recht verleent om hun smartphone uit te zetten buiten de werktijd. Op die manier wil men het risico op gezondheidsklachten zoals slapeloosheid en burn-out terugdringen. Met deze maatregel is Frankrijk het eerste land dat wettelijke verankering voorziet voor werknemers die offline willen zijn in hun privétijd. De vraag is of deze maatregel wel degelijk burn-outs zal helpen voorkomen, zoals daarmee vooropgesteld wordt.

Het werken van de toekomst

Het flexibele werken wordt reeds lange tijd gepromoot als het werken van de toekomst. Thuiswerk, flexuren, gebruik van dynamische kantoren, enz. worden steeds gebruikelijker. Dat dit ook effectief leidt tot positieve effecten, laat bijvoorbeeld het initiatief van Frank Van Massenhoven, overheidsmanager, zien. Na de implementatie van enkele flexibele maatregelen, bleken medewerkers die hiervan gebruik konden maken over het algemeen meer betrokken, meer geëngageerd en vaak ook productiever te zijn.

Gelukkige werknemers zorgen voor betere resultaten, dat weten we al een tijdje. Maar ook in het kader van de huidige evoluties op de arbeidsmarkt, groeit het belang van welzijn en betrokkenheid bij medewerkers. Werknemers worden steeds minder vervangbaar en “the War for Talent” begint zich opnieuw te manifesteren. Organisaties doen er dus goed aan om de betrokkenheid van werknemers te behouden én te verhogen. Work/life balance speelde hier reeds een rol, maar zoals ook te lezen in onze blog over de werkvoorkeuren van millennials, wint dit criterium steeds meer aan belang.

Is de Belgische markt hier klaar voor?

In België hangt het handhaven van je work/life balance veel af van de bedrijfscultuur waarin je terecht komt. Indien een constante beschikbaarheid daar deel van uitmaakt, adapteert en confirmeert een nieuwe medewerker zich hier vaak mee om zijn “doorgroeimogelijkheden” in de onderneming zo ruim mogelijk te houden.

Zonder daarom te willen veralgemenen, merken we dat medewerkers in kleinere organisaties toch net iets vaker wat meer onder druk komen te staan om meer beschikbaar te zijn dan in grotere organisaties. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat de kost om een extra medewerker aan te werven en de huidige medewerkers te ontlasten zwaarder doorweegt bij kleinere organisaties dan bij grotere.

Het is echter al lang geen geheim meer dat een constant aanhoudende druk effectief kan leiden tot stress en burn-out, waardoor medewerkers de onderneming verlaten. En in veel gevallen is de kost van iemand die de firma verlaat veel groter dan de opbrengst van overwerken. Bij grotere ondernemingen of ondernemingen die sterk inzetten op HR wordt dit als vanzelfsprekend mee in overweging genomen.

Flexibel werken bij Introduce

Bij Introduce zelf worden er wel regelmatig ’s avonds interviews afgenomen van kandidaten die overdag aan het werk zijn. De collega’s beslissen dan zelf of zij de dag daarop wat later komen werken of op een andere dag iets vroeger naar huis gaan. Zij vormen een zelfsturend team op vlak van verlofplanning en ook thuiswerk is af en toe mogelijk. Wij beperken zoveel mogelijk mails en communicatie na de uren, maar we merken dat er via een WhatsApp groep van het team nog af en toe zaken gedeeld worden na het werk of zelfs in het weekend.

Deze materie is geen zwart/wit verhaal. Het is belangrijk om een dialoog aan te gaan met medewerkers en te kijken wat zij aanvaardbaar en motiverend vinden én daarbij het belang en de mogelijkheden van de onderneming niet uit het oog te verliezen.

En dan zijn dergelijke regels, zoals in Frankrijk, opgelegd door de regering, totaal overbodig.