Confessions of a starter: Over mijn vliegende start bij Introduce

Foto: 

“Hoe lang werk jij nu al, Britt?”

De bovenstaande vraag is er één die ik niet zelden te horen krijg bij Introduce (en daarbuiten trouwens ook). In augustus van 2016 startte ik als pas-afgestudeerde op ter vervanging van mijn collega Abigail, die een eerste kindje verwachtte. Sindsdien is de tijd voorbij gevlogen en ondertussen is de zomer alweer bijna in zicht.

De weken tussen de paasvakantie en de zomer roepen bij mij bitterzoete herinneringen op. Een jaar geleden zette ik in deze periode vol goede moed mijn zoektocht in naar een eerste job. Ik stond op het punt om af te studeren als klinisch psycholoog, maar had tijdens mijn stage gemerkt dat mijn voormalige ‘droomjob’ toch niet was wat ik ervan had verwacht. Voor wie denkt dat de identiteitscrisissen zich beperken tot de puberteit en de midlifecrisis, they don’t. Al solliciterend ging ik dus op zoek naar een job en organisatie die beter bij mij zou passen (lees: bij mijn onstuimige energie, onstilbare honger naar kennis en soms zeer uitgesproken mening – ik ben een echte aanwinst!).

Overly Attached Applicant

In het begin van mijn sollicitaties nam ik alles heel serieus. Ik onderzocht websites op ontstaansgeschiedenis en teamleden, maar ook op kernwoorden en huisstijl. Call me an Overly Attached Applicant – zelfs mijn garderobe heeft zich in die periode aanzienlijk uitgebreid, van maatpak tot LBD. Mijn inspanningen mochten in een eerste fase helaas niet baten en na het zoveelste telefoontje “om te zeggen dat ze me niet verder weerhouden hadden” zonk de moed me midden mei even in de schoenen. Ik zou nooit een job vinden – low point, low point! Onder de geruststellingen van vrienden en familie besloot ik om het even rustiger aan te doen. Blijkbaar is solliciteren voor iedereen a hard time en tijd zou raad brengen. Als bij wonder bracht tijd ook een vacature met zich mee. Mijn huidige collega Abigail – toen “Mevrouw Van den Broecke” – had mijn gegevens doorgekregen van een concullega waar ik eerder op gesprek was geweest. Faith in humanity restored.

De eerste indruk

Enkele dagen later reed ik in mijn weloverwogen outfit naar mijn sollicitatiegesprek bij Introduce. De zenuwen gierden door mijn lijf en ik ben zeker twee keer verloren gereden. Gelukkig kan ik afstanden niet goed inschatten en arriveerde ik alsnog 3 kwartier te vroeg op de parking. Deze mensen hadden mij zelf uitgenodigd, wat kon er fout gaan? Dat fluisterde ik mezelf althans toe terwijl ik aanbelde.

Nu ik erop terugkijk was mijn barometer wellicht een beetje overgeslagen van het ene extreme naar het andere. De mix van blijdschap en zenuwen had gezorgd voor acute amnesie: ik had mijn antwoorden niet voorbereid, ik had de website niet gecheckt. Op de koop toe hadden deze mensen een persoonlijkheidsvragenlijst van mij afgenomen, waar ik met een flinke portie overthinking een kunstwerk van had gemaakt. “Ik maak hier geen goede eerste indruk hé”. Gelukkig zijn zelfrelativatie en een beetje misplaatste humor wel weer kwaliteiten van mij.

Om eerlijk te zijn dacht ik dat ik het volledig verknald had. Maar de verrassingen bleven maar komen en op het einde van het – voor mij althans – rollercoasterinterview kreeg ik de boodschap “dat ze dat wel zagen zitten met mij”. Euforie alom met een sprankeltje ongeloof en natuurlijk de bijbehorende “I got hired on the spot”-post op Facebook. Ik had een job!

Think of it as a journey

Om te antwoorden op de vraag waarmee we begonnen zijn, werk ik nu ongeveer 9 maanden bij Introduce. Na 5 jaar klinische psychologie voelde human resources in eerste instantie onwennig. Maar het onbekende terrein maakt(e) ook veel ruimte om bij te leren en mezelf te leren kennen. De afgelopen maanden heb ik ondervonden dat het niet het totaalplaatje is, maar wel de puzzelstukken die juist moeten zijn. Bij Introduce word ik aangemoedigd om mijn sterktes én leerpunten te ontdekken en mijn ‘droomjob’ eigenhandig op te bouwen. Geïnspireerd door de veelvuldige uitwisseling van recepten tijdens de lunchpauze, zou ik het durven vergelijken met take away versus een huisbereide maaltijd. Die laatste smaakt me over het algemeen altijd beter, ook al heb ik daar dan voor in de rij moeten staan in de supermarkt en een uur achter mijn fornuis.

Vorig jaar was ik als starter op zoek naar de ‘nieuwe job van mijn dromen’. Wat mijn job bij Introduce me vooral leert is dat dromen veranderen en professionele wegen voortdurend bochten, kruisingen en U-turns maken. Als starter weet je eigenlijk niet welke weg je zal bewandelen, so think of it as a journey. Krampachtig solliciteren en jouw outfit afstemmen op de bedrijfskleuren heeft waarschijnlijk toch niet zoveel zin als eerst gedacht. Maar de website even lezen is misschien toch geen slecht idee! 

 

Ben jij ook bijna of pas afgestudeerd en op zoek naar een eerste uitdaging? Misschien kunnen wij jou helpen in jouw zoektocht!

Neem gerust eens een kijkje op onze vacaturepagina of contacteer ons.