Voor de laatste keer wintertijd?

Foto: 

Komend weekend draaien we de klok opnieuw een uurtje terug en belanden we zo weer in het winteruur. Er is al veel over heen en weer gediscussieerd maar nu zouden een 70-tal Europarlementsleden tot een consensus willen komen om de uurwisseling af te schaffen. Laten we de voor- en nadelen van de wintertijd eens op een rijtje zetten.

Welke gevolgen heeft de wintertijd op ons professioneel leven? 

Na een uurtje langer slapen in het weekend...

 

 

 

... blijkt dat  de eerste maandag na de ingang van het winteruur de meest onproductieve dag van het jaar is. Het voelt alsof je het weekend op het vliegtuig hebt doorgebracht en met een zware jetlag bent opgestaan. Uiteindelijk kom je lichtjes vermoeid aan op het werk.

 

 

Wanneer je even later te laat komt op een afspraak, omdat  je jezelf van uur hebt vergist, heb je het helemaal gehad met het winteruur. En dan moet de winterblues nog komen!  

Maar zijn er ook alleen maar nadelen aan het winteruur? Zeker en vast niet: ’s morgens is het vroeger licht, waardoor het aangenamer is om uit je bed te komen en aan de herfstdag  te beginnen. De avonden worden dan weer sneller donker, maar dat kan zorgen voor talrijke gezellige winteravonden aan de haard.

 

 

Nog van deze tijd? 

Toch blijft de discussie heersen. Moeten we zomer- en wintertijd afschaffen? Al de energiekosten, vergissingen en winterdipjes samengenomen lijkt het voor de professionele wereld alvast beter om de uurwisseling te vermijden.  Zo zegt Frank Deboosere bijvoorbeeld dat het energie-argument al jaren verleden tijd is. Studies hebben namelijk uitgewezen dat er niet meer wordt bespaard dankzij de winter- en zomertijd.

Ieder jaar wordt het onderwerp rond de periode van de wisseling opnieuw aangekaart. Terwijl het duidelijk meer na- dan voordelen heeft, blijven we mooi meedraaien. Gaan we nu echt voor de allerlaatste keer overschakelen?

Only time will tell…